Mesane, idrarın depolandığı vücudumuzdaki bir organdır. Böbreklerden süzülen idrarı toplar ve idrar yapma işlemi sırasında vücuttan atılmasını sağlar.
Mesane, idrarın geçici olarak depolandığı, kas dokusundan oluşan bir organdır. İdrar, böbreklerden üreterler (idrar yolları) aracılığıyla mesaneye ulaşır. Mesane, belirli bir miktar idrar biriktiğinde, beyne sinyal göndererek idrarın boşaltılması gerektiğini bildirir.
Aktif mesane, idrar yapma isteğinin ani ve kontrol edilemez şekilde ortaya çıkması durumudur. Bu durum, idrar sıkışıklığı, sık idrara çıkma ve gece idrar kaçırma gibi belirtilerle karakterize edilir. Aktif mesane, mesane kaslarının istem dışı kasılmasıyla ilişkilidir.
Aşırı aktif mesane, mesanenin istemsiz kasılmalarının neden olduğu ve kişinin idrarını tutmakta zorlandığı bir durumdur. Bu, sık idrara çıkma, idrara çıkma ihtiyacını ani ve güçlü bir şekilde hissetme ve idrar kaçırma gibi belirtilere yol açar.
"Mesane boş" ifadesi, mesanenin idrarla dolu olmadığını ve büyük ölçüde boş olduğunu belirtir. Bu terim genellikle tıbbi testler ve değerlendirmeler sırasında kullanılır.
Ultrason incelemesinde "mesane boş" ifadesi, mesanenin idrarla dolu olmadığı ve test sırasında boş olduğu anlamına gelir. Bu, hastanın ultrason öncesinde idrarını boşalttığı anlamına gelebilir ve bazı durumlarda, özellikle idrar yolu değerlendirmelerinde, mesanenin doluluk durumunu belirlemek için önemli olabilir.
Mesane kanseri, mesane dokusunda anormal hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla karakterize edilen bir hastalıktır. En yaygın tipi ürotelyal karsinomdur, bu da mesanenin iç yüzeyini kaplayan hücrelerden (ürotelyum) kaynaklanır. Mesane kanseri, kanlı idrar, sık idrara çıkma ve idrara çıkarken ağrı gibi belirtilere neden olabilir. Erken teşhis ve uygun tedavi ile mesane kanserinin prognozu önemli ölçüde iyileşebilir.
Akut Sistit: Nedir? Neden Olur? Belirtileri, Tedavisi & Kronik Sistit hakkında detaylı bilgilendirme
Genital Siğil: Nedir? Neden Olur? Belirtileri, Çeşitleri, Nasıl Geçer? Genital Siğil Tedavisi, Genital Siğil Yorumları hakkında detaylı bilgilendirme
Vazektomi: Nedir? Neden Yapılır? Vazektomi Ameliyatı, Vazektomi ile ilgili sık sorulan sorular hakkında detaylı bilgilendirme