Yapay Mesane, Yapay Mesane Nedir? Yapay Mesane Ameliyatı hakkında merak edilen tüm soruları cevaplıyoruz
Başarıyla gerçekleştirilmiş çok sayıda ameliyat
Sağlığına kavuşmuş yüzlerce kanser hastası
Yapay mesane ameliyatı sonucu sağlığına kavuşmuş yüzlerce hasta
Saygın tıp dergilerinde yer bulmuş çok sayıda ulusal ve uluslararası yayın
Yapay mesane, genellikle mesaneyi çıkarmak gerektiren tıbbi durumlar için bir çözüm olarak geliştirilmiş bir tıbbi cihazdır. Mesane alındıktan sonra yapay mesane yapılarak idrar karından dışarı verilmeden normal yoldan tedavi sağlanabilir. Özellikle mesane kanseri hastalığında mesane alındıktan sonra idrarın karından dışarı verilmesi hastalar tarafından pek sevilmeyen, çok tercih edilmeyen bir yöntemdir. Ameliyat ile bağırsaktan yeni bir mesane oluşturulur ve eski idrar yoluna bağlanabilir.
Hastaların ihtiyaçlarına ve yaşam tarzlarına uyum sağlayacak şekilde çeşitli tekniklerle oluşturulabilir. İşte en yaygın iki ürünün detayları:
Neobladder, "yeni mesane" anlamına gelir ve hastanın kendi bağırsak dokusundan yapılarak, mesane çıkarıldıktan sonra üretra ile bağlanan bir yapay mesane oluşturulmasını ifade eder. Bu teknik, hastanın doğal idrar yollarını kullanarak idrarını kontrol etmesine olanak tanır.
Urostomi, karın duvarında cerrahi ile oluşturulan bir açıklık aracılığıyla idrarın vücut dışındaki bir torbaya yönlendirildiği bir yöntemdir. Bu işlem, genellikle mesane fonksiyonlarını sürdürmek için iç yapay mesane oluşturulamayan hastalar için kullanılır.
Her iki tür ameliyat da, mesane kanseri gibi ciddi sağlık durumları sonucu mesane fonksiyonlarını kaybeden hastalar için önemli tedavi seçenekleridir. Hastaların yaşam tarzlarına, sağlık durumlarına ve tercihlerine bağlı olarak en uygun seçenek seçilir ve bu ameliyatlar deneyimli cerrahlar tarafından gerçekleştirilir. Hastalar, ameliyat sonrası idrar yönetimi ve bakım konusunda kapsamlı eğitim ve destek alırlar.
Yapay mesane ameliyatı, genellikle mesane kanseri gibi hastalıklardan dolayı mesanesi alınan hastalara uygulanan bir prosedürdür. Bu ameliyat, hastanın idrarını toplayacak ve vücuttan atacak bir yapay mesane oluşturmak için yapılır. İki ana türde ameliyat vardır:
Neobladder (İç Yapay Mesane) Oluşturma:
Urostomi (Dış Yapay Mesane) Oluşturma:
Ameliyat Öncesi ve Sonrası:
Ameliyat, hastalar için yaşam kalitesini artırma potansiyeline sahip ciddi bir cerrahi müdahaledir ve deneyimli bir cerrahi ekip tarafından yapılmalıdır. Hastanın durumuna ve tercihlerine göre en uygun seçenek belirlenir.
Hastalığın durumuna göre belirlenmekle birlikte tüm hastalara ilk planda önerilmesi gereken tedavi yöntemidir. Belli risk grupları haricindeki tüm uygulanabilir.
Ameliyat sonrasında torba takılması gerekmez. Hasta idrarını kendi tuvalete yapabilir. İdrarını tutabilir.
Ameliyatın riskleri arasında nadiren de olsa görülen idrar kaçırma, idrar yapamama sayılabilir. Ancak cerrahi tecrübe ile bu oranlar oldukça azalmaktadır.